EXPOSICIÓN MUJERES CREADORAS: MUJERES DE CIENCIA, VALENCIA

Cuando:
febrero 12, 2018 a las 7:30 PM – febrero 27, 2018 a las 8:30 PM
2018-02-12T19:30:00+01:00
2018-02-27T20:30:00+01:00
Donde:
Facultat Medicina
Avinguda Blasco Ibàñez 15 (València)
EXPOSICIÓN MUJERES CREADORAS: MUJERES DE CIENCIA, VALENCIA @ Facultat Medicina

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ DONES CREADORES: DONES DE CIÈNCIA, VALÈNCIA

Dones de Ciència ha format part al llarg del temps de Camí cap a la igualtat, exposició dedicada al moviment feminista des dels seus inicis fins a la meitat del segle XX, amb la qual Dones en Acció de Xirivella hem recorregut bona part de la geografia valenciana i espanyola, fins que se’ns va presentar el repte de dotar de personalitat pròpia a la part de l’exposició dedicada a les dones creadores, d’una  banda en l’àmbit de les arts i per una altra en l’àmbit de la ciència i, en particular, de les ciències experimentals, tecnològiques i exactes. Aquesta última és la que ara us presentem.

Per a elaborar-la amb més profunditat i amplitud hem comptat amb un meravellós equip de col·laboradores, el grup Aula Violeta, format per dones de diversos camps professionals amb les quals ens uneix l’interés per visibilitzar l’obra de les dones.

La mitat de la població, les dones, han contribuït al llarg de la història al progrés científic i tècnic, però els seus noms no estan en els llibres de text ni en les enciclopèdies. La causa és una visió androcèntrica del món que  oculta el paper que les dones representen en la societat.

En l’actualitat les dones seguixen trobant-se absents dels currículums oficials. Afortunadament les universitats espanyoles fa dues dècades començaren a investigar i traure a la llum els noms i els treballs d’aquelles dones que, silenciades per una visió de la ciència i l’art esbiaixada, han fet importants aportacions a la història de les ciències, de la investigació així com de l’art i la cultura.

Cal posar en el lloc de la història que els correspon a totes aquestes dones que, en un clar exemple d’exercici de ciutadania, han aportat a la societat, sortejant moltes dificultats, el seu talent i el seu saber.

La tasca és doble, d’una banda la investigació i d’una altra la difusió de tot allò que, poc a poc, es va coneixent sobre el paper de les dones en els diferents àmbits. Amb la present exposició us oferim una mostra sobre algunes de les científiques i investigadores més rellevants del segle XIX i principis del XX.

Agraïm a totes les persones que s’acosten a l’exposició Creadores: Dones de Ciència el seu interés per conèixer tantes científiques amagades per la història oficial. Per la nostra part, Dones de Xirivella en Acció i Aula Violeta renovem el nostre compromís de continuar treballant per a mostrar amb la màxima fidelitat i serietat les aportacions de les dones al pensament, la ciència i la cultura.

EXPOSICIÓN MUJERES CREADORAS: MUJERES DE CIENCIA, VALENCIA

Mujeres de Ciencia ha formado parte a lo largo del tiempo de “Camí cap a la Igualtat/Camino hacia la igualdad”, exposición dedicada al movimiento feminista desde sus inicios hasta la mitad del siglo XX, con la que la asociación Dones en Acció de Xirivella han recorrido buena parte de la geografía valenciana y española, hasta que se les presentó el reto de dotar de personalidad propia a la parte de la exposición dedicada a las mujeres creadoras, por un lado en el ámbito de las artes y por otra en el ámbito de la ciencia y, en particular, de las ciencias experimentales, tecnológicas y exactas. Esta última es la que ahora presentan.

Para elaborarla con más profundidad y amplitud han contado con un maravilloso equipo de colaboradoras, el grupo Aula Violeta, formado por mujeres de diversos campos profesionales a las que les une el interés por visibilizar la obra de las mujeres.

La mitad de la población, las mujeres, han contribuido a lo largo de la historia en el progreso científico y técnico, pero sus nombres no están en los libros de texto ni en las enciclopedias. La causa es una visión androcéntrica del mundo que oculta el papel que las mujeres representan en la sociedad.

En la actualidad las mujeres siguen encontrándose ausentes de los currículos oficiales. Afortunadamente las universidades españolas hace dos décadas empezaron a investigar y sacar a la luz los nombres y los trabajos de aquellas mujeres que, silenciadas por una visión de la ciencia y el arte sesgada, han hecho importantes aportaciones a la historia de las ciencias, de la investigación así como del arte y la cultura.

Hay que poner en el lugar de la historia que les corresponde a todas estas mujeres que, en un claro ejemplo de ejercicio de ciudadanía, han aportado a la sociedad, sorteando muchas dificultades, su talento y su saber.

La tarea es doble, por un lado la investigación y de otra la difusión de todo aquello que, poco a poco, se va conociendo sobre el papel de las mujeres en los diferentes ámbitos. Con la presente exposición se ofrece una muestra sobre algunas de las científicas e investigadoras más relevantes del siglo XIX y principios del XX.

Dones de Xirivella en Acció y Aula Violeta renuevan su compromiso de seguir trabajando para mostrar con la máxima fidelidad y seriedad las aportaciones de las mujeres al pensamiento, la ciencia y la cultura.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

12 + = 16