ACTA PRIMERA ASSEMBLEA VAGA FEMINISTA 8 MARÇ 2018, VALÉNCIA

CAP A LA VAGA FEMINISTA 8 MARÇ 2018

Fotografía Eva Mongar

ACTA 1ª ASSEMBLEA Vaga FeministaValència 8 de març, 2018

Versió valencià

Cap a la #VagaFeministaValència · 8 març, 2018

ASSEMBLEA OBERTA NO-MIXTA Divendres 19 de gener · 18h
a l’Aula P2.08 (2a planta), Facultat de Magisteri [Tarongers]

ORDRE del DIA proposat (validem a l’inici de l’assemblea del dia 19 de gener):

 1. Informació de la reunió estatal de Saragossa
 2. Propostes d’accions a València (portar propostes concretes d’accions, activitats, i maneres d’organitzar-nos…per barris? per temàtiques? per separat?).
 3. Com ens comunicarem cap a fora (pàgina de facebook? twitter? mail?) i cap en dins?
 4. Pròxima reunió de ciutat abans 8 de Març.
 5. Informació de la reunió estatal de Saragossa

Irene de Casa la Dona, ens recorda que la vaga feminista del 8 de març del 2018 ,té com antecedents les vagues a Polònia i Argentina en l’ any 2017.Ens informa que l’ Assemblea de Madrid ha estat formada per  dones representants de tot l’ estat espanyol. Amb anterioritat es va celebrar a Elx una assemblea de  dones representants del País Valencià que ja s’ enviat el acta per e-mail. De la Assemblea de Saragossa s’ enviarà l’ acta la setmana propera.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

Es tracta d’ una vaga no al ús, serà laboral, estudiantil ,de consum i de cures que inclou el treball domèstic, el remunerat i el que no ho es.

A la Assemblea de Saragossa es va treballar molt i es varen prendre molts acords.

Es va a treballar per comissions ,una per cada tema (laboral, estudiantil, consum i cures).A més es crea una comissió de comunicació. Encara que hi ha accions en comú per a totes les comissions i dues accions han de ser comunes a tot l’ estat.

Es va parlar de dur a cap una avaluació ,més que quantitativa, que també, qualitativa i valorar el procés. Es un procés que comença abans del 8 de Març i que no acaba amb la vaga.

Es crea una Comissió de Comissions en la funció de coordinar totes les comissions.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

Tant a Elx com a Saragossa dintre del àmbit de cures es va tractar el tema de que hi hauran dones que no podran realitzar la vaga encara que vulguin i cal visibilitzar-les, per el que es va decidir ficar davantals als balcons de les cases, el lema el mateix a tot l’ estat ,diferent al lema de la resta de llocs de l’ estat.

Es clar que els sindicats van a convocar la vaga, però no cal perdre l’ essència de que es una vaga feminista.

 

Cal escollir dos representants per comissió i territori ,que participaran en la comissió estatal.

En la web podrem trobar més http://hacialahuelgafeminista.org/

Com Assemblea del País València :
– Tenim que informar  quines dones son les escollides per a la comissió estatal.
– Elaborar manifest, logo i accions al nostre territori a més de les comuns a nivell estatal.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

Marta del Moviment democràtic de dones PV, planteja si la coordinadora estatal es relacionarà amb els sindicats a nivell estatal… Aporta com accions ,establir uns punts d’ encontre en els municipis més grans i fer al carrer, tallers, reunions, xarrades, assemblees. Repartir pamflets.

Eva de Clau de dona de Castelló pregunta si el #,cartellera, davantals i més seran amb la llengua pròpia ,se li respon que si. A més en els vídeos de l’encontre estatal es parla de “código ético y cobertura legal”….i si els espais de coordinació estan en el acta ,se li respon que si.

Meme Elizalde de Associació d’ estudiants universitaris  ens comunica que s’ estan portant a cap accions en la Universitat i el col·lectiu d’ estudiants (…)

Susana del grup Sherezade comparteix que el encontre estatal va estar molt intens.    La Comissió estudiantil a més de piquets informatius, pot organitzar activitats que tinguin a veure en la visibilització del paper de la dona. Ens informa que el dia 11 de Febrer hi ha accions preparades, ja que es el dia de Dones i xiquetes en la ciència.

Marcela de la associació intercultural de cures pregunta quins sindicats estan participant en la vaga feminista. Se li respon que UGT,CCOO,CGT i  La Confederació Intersindical.

Emilia de CGT ,aclareix que la convocatòria es del moviment feminista i la vaga es fa tenint-lo amb conté, de fet ella mateix ha participat a totes les reunions. Tal vegada  no li van donar la importància que correspon a aquest fet en el comunicat de premsa que va fer el sindicat.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

La representant de la Confederació Intersindical ens recorda que l’ any passat ,aquest sindicat va esser l’únic que va fer vaga el 8 de Març. La vaga la van a convocar en el termes de la Assemblea de Saragossa ha falta de una formalitat que es portarà a cap en Madrid.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

Eva del col·lectiu feminista d’ alliberament animal comenta que si se treballa a l’ empresa privada se té cobertura jurídica ,se li contesta que si.

En la comissió laboral d’ Elx, s’anomena que la cobertura legal es té  si els sindicats convoquen la vaga.

S’ aprofita per a reivindicar per què el moviment feminista no pot convocar vaga i ja que cal passar per les estructures que no son feministes ,que es respecte lo acordat en Elx i Saragossa.

 1. Propostes d’accions a València (portar propostes concretes d’accions, activitats, i maneres d’organitzar-nos…per barris? per temàtiques? per separat?).

La coordinadora feminista proposa treballar les 4 temàtiques: laboral, estudiantil, consum, cures i crear comissions.

Marcela associació intercultural de cures dona suport a la proposta de treballar per temes i afegeix que hi ha moltes dones empleades de la llar internes que no podran fer vaga i cal treballar sense excloure-les i visibilitzant-les.

Irene de Casa la Dona informa que d’ aquest tema es va parlar molt a Saragossa i varen haver moltes propostes que estan a l’ acta de l’ encontre.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

Es proposa :
– Llegir un manifest visibilitzant-les.
– Fer campanya com la de #me too.
– Implicar als homes, que es solidaritzen i s’ impliquen, fins i tot que facin la feina de les dones que no puguin fer vaga per a que la puguin fer.
– Gravar vídeos on parlen de com et senten i que pensen de la vaga o que farien si la poguessin fer. Es massa exposició per a d’ elles es respon.
– La companya que treballa a la radio “Conexión Latina”,ens informa que el 8 de Març es donarà suport a la vaga feminista i per davant invita a txts els col·lectius i associacions a exposar els seus punts de vista a la radio i difondre la vaga. Aquest radio l’ escolten moltes empleades de la llar internes i externes i es poden fer àudios i emetre-les dient de pròpia veu com es senten i com seria la seua participació en la vaga si fos possible.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

– De l’associació Sherezade que estan molt vinculades al mon de l’ educació i treballen a centres educatius, per a dinamitzar proposen crear tertúlies
– María de “ A contra corrent” proposa crear Comissió de comunicació del País Valencià, Comissions per temàtiques, Comissions per barris amb grups de treball.
– A la Universitat hi ha activitats organitzades en Març amb el tema de la igualtat.
– Es llança la idea de com arribar a les feministes a nivell individual que no estan en associacions.
– Estudiants de Benimaclet proposen organitzar-se per barris.
– Carmen de Dones en Acció proposa organitzar-se en comissions i buscar un lloc de reunió per treballar. Fa de menys l’acta de Saragossa. La comissió de comunicació ,accions reduïdes i concretes. Fer pamflets explicatius i anar tots els diumenges a la Plaça de la Verge a les 11h amb megafonia. Avisar al mitjans de comunicació. Realitzar accions conjuntes a més de les pròpies de cada comissió. Cal decidir alguna cosa en concret sense demorar-se.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

– Es planteja com coordinen els pobles: unificar comissions. Connexió virtual-on line.
– La difusió a banda del # estatal, el # del territori la llengua pròpia per a que es vegi el moviment que hi ha.
– Preocupen les dones que no han fet mai vaga, es comenta també que les associacions veïnals hi ha resistència  i no se sap con arribar a elles.
– Rafaela de CEAP diu que de segur si  demanen un lloc per a fer reunió per a parlar de la vaga se’ls facilitarà. Des de CEAP es va a intentar que les associacions s’impliquen en la vaga feminista. A les associacions hi ha consciència social i dones amb consciència feminista.
– Encina  proposa concretar ja les comissions.
– Concha  comenta que a la manifestació cal visibilitzar i facilitar la participació de les persones amb Diversitat funcional.
– Es planteja que abans de elegir a les persones per a les comissions estatals cal esperar, ja que manquen dones de la resta del territori que no han vingut a l’ assemblea.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

– Bàrbara de Dones en compromís. Diu que es molt important la comunicació i cal donar molta difusió a la vaga feminista a les xarxes, cartells. El objectiu, que la vaga es conegui i es parli d’ ella. El procés es molt important.
– La Comissió de comissions ha d’ informar a través d’ actes i cobrir a la gent que està lluny.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

– La gestió dels barris deu arribar a la comissió de comissions.
– Se proposa elegir a les persones que ens representen a nivell estatal.
– Hi ha qui aprecia conflictes d’ enteniment .Li sona tot confús.
– Com ens anem a organitzar es lo prioritari. Vaga per a totes les dones.
– Les representants en les comissions estatals si han de pertànyer a col·lectius o associacions.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

– No van a haver més reunions estatals. Si una comissió que va a valorar el procés.
– Rafaela de CEAP senyala que a tots els barris hi ha associació veïnal, amb dones treballant per la igualtat a les associacions i tenen infraestructura per a poder arribar a més dones.
– Mireia de Benimaclet proposa que la comissió en vegada de estudiantil estigi educativa ,per incloure professorxs  també. Als barris crear subcomitès que es autogestionen.Una vegada formades les comissions cadascuna decidirà  qui  va a la estatal.

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

– Als barris i pobles se’ls respecta l’ autonomia en accions pròpies, respectant la dinàmica de l’ assemblea.
– Convocatòria publica on es reuneixen les comissions de treball, un dia i lloc concret.
– Les comissions per temes i la comissió de comunicació transversal.
– Les comissions han de convocar a dones ames de casa e immigrants.
– Mireia de Benimaclet proposa buscar un lloc gran per a tornar a reunir-nos ..Aportar idees d’ un espai i enviar la convocatòria des de Casa de la Dona,propostes concretes d’ on fer la propera trobada fins dimecres .

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista

– Per a ser operatives tot el tema de #,logos etc.. encarregada la comissió de comunicació.
– Que surti una persona per a cada comissió per a les comissions estatals tenint en compte  tot el País Valencià .

Fotografía C.Martínez/Agenda Feminista
 1. Propera Trobada: Dissabte 27 de Gener 1018

Lloc es comunicarà dimecres per mail, enviar propostes al mail de la Casa de la Dona.
Ordre del dia:
10 h Formar les comissions i reunir-se cadascuna per avançar en les propostes.
12h Assemblea plenària.

A les 20h finalitza l’assemblea en Magisteri de Tarongers.

Si alguna es sent omesa o mal interpretada es diu i es rectificarà.

Sororitat companyes!!!!! Visca la lluita feminista!!!!!!!

Pots veure més punxant ací mateix

 [Versió castellà]

ORDEN del DÍA propuesto (validamos al inicio de la asamblea del día 19 de enero):

 1. Información de la reunión estatal de Zaragoza
  2. Propuestas de acciones en Valencia (llevar propuestas concretas de acciones, actividades, y maneras de organizarnos… ¿por barrios? ¿Por temáticas? ¿Por separado?).
  3. Como nos comunicaremos hacia fuera (página de facebook? Twitter? Mail?) Y hacia adentro?
  4. Próxima reunión de ciudad antes 8 de Marzo.
 2. Información de la reunión estatal de Zaragoza

Irene de Casa la Mujer, nos recuerda que la huelga feminista del 8 de marzo de 2018, tiene como antecedentes las huelgas en Polonia y Argentina en el año 2017.Nos informa que la Asamblea de Madrid ha sido formada por mujeres representantes de todo el estado español. Con anterioridad se celebró en Elche una asamblea de mujeres representantes del País Valenciano que ya se envió el acta por e-mail. De la Asamblea de Zaragoza se enviará el acta la semana próxima.

Se trata de una huelga no al uso, será laboral, estudiantil, de consumo y de cuidados que incluye el trabajo doméstico, el remunerado y el que no lo es.

En la Asamblea de Zaragoza se trabajó mucho y se tomaron muchos acuerdos.

Se va a trabajar por comisiones, una por cada tema (laboral, estudiantil, consumo y cuidados) .Además se crea una comisión de comunicación. Aunque hay acciones en común para todas las comisiones y dos acciones deben ser comunes a todo el estado.

Se habló de llevar a cabo una evaluación, más que cuantitativa, que también, cualitativa y valorar el proceso. Es un proceso que comienza antes del 8 de Marzo y que no acaba con la huelga.

Se crea una Comisión de Comisiones en la función de coordinar todas las comisiones.

Tanto en Elche como en Zaragoza, dentro del ámbito de cuidados, se trató el tema de que habrá mujeres que no podrán realizar la huelga aunque quieran y hay que visibilizarlas, por lo que se decidió poner delantales en los balcones de las casas, el lema el mismo en todo el estado, diferente al lema del resto de lugares del estado.

Claro que los sindicatos vana convocar la huelga, pero no hay que perder la esencia de que es una huelga feminista.

Hay que elegir dos representantes por comisión y territorio, que participarán en la comisión estatal.

En la web podremos encontrar más http://hacialahuelgafeminista.org/

Como Asamblea del País Valencia:
– Tenemos que informar qué mujeres son las elegidas para la comisión estatal
– Elaborar manifiesto, logo y acciones en nuestro territorio además de las comunes a nivel estatal.

Marta del Movimiento democrático de mujeres PV, plantea si la coordinadora estatal se relacionará con los sindicatos a nivel estatal… Aporta como acciones, establecer unos puntos de encuentro en los municipios más grandes y hacer en la calle, talleres, reuniones, charlas, asambleas. Repartir panfletos.

Eva de Clave de mujer de Castellón pregunta si el #, cartelera, delantales y más serán con la lengua propia, se le responde que sí. Además en los vídeos del encuentro estatal se habla de “Código ético y cobertura legal”…. y si los espacios de coordinación están en el acta, se le responde que sí.

Meme Elizalde de Asociación de estudiantes universitarios nos comunica que se están llevando a cabo acciones en la Universidad y el colectivo de estudiantes (…)

Susana del grupo Sherezade comparte que el encuentro estatal estuvo muy intenso. La Comisión estudiantil además de piquetes informativos, puede organizar actividades que tengan que ver con la visibilización del papel de la mujer. Nos informa que el día 11 de Febrero hay acciones preparadas, ya que es el día de Mujeres y niñas en la ciencia.

Marcela de la asociación intercultural de cuidados pregunta qué sindicatos están participando en la huelga feminista. Se le responde que UGT, CCOO, CGT y La Confederación Intersindical.

Emilia de CGT, aclara que la convocatoria es del movimiento feminista y la huelga se hace teniéndolo en cuenta, de hecho ella mismo ha participado en todas las reuniones. Tal vez no le dieron la importancia que corresponde a este hecho en el comunicado de prensa que hizo el sindicato.

La representante de la Confederación Intersindical nos recuerda que el año pasado, este sindicato fue el único que hizo huelga el 8 de Marzo. La huelga la van a convocar en los términos de la Asamblea de Zaragoza a falta de una formalidad que se llevará a cabo en Madrid.

Eva del colectivo feminista de liberación animal comenta que si se trabaja en la empresa privada se tiene cobertura jurídica, se le contesta que sí.

En la comisión laboral de Elche, se dice que la cobertura legal se tiene si los sindicatos convocan la huelga.

Se aprovecha para reivindicar por qué el movimiento feminista no puede convocar huelga y ya que hay que pasar por las estructuras que no son feministas, que se respete lo acordado en Elche y Zaragoza.

 1. Propuestas de acciones en Valencia (llevar propuestas concretas de acciones, actividades, y maneras de organizarnos…¿por barrios? ¿Por temáticas? ¿Por separado?).

La coordinadora feminista propone trabajar las 4 temáticas: laboral, estudiantil, consumo, cuidados y crear comisiones.

Marcela asociación intercultural de cuidados apoya la propuesta de trabajar por temas y añade que hay muchas mujeres empleadas del hogar internas que no podrán hacer huelga y hay que trabajar sin excluirlas y visibilizándolas.

Irene de Casa la Mujer informa que de este tema se habló mucho en Zaragoza y tuvieron muchas propuestas que están en el acta del encuentro.

Se propone:
– Leer un manifiesto visibilizándolas.
– Hacer campaña como la de #me too.
– Implicar a los hombres, que se solidaricen y se impliquen, incluso que hagan el trabajo de las mujeres que no puedan hacer huelga para que la puedan hacer.
– Grabar vídeos donde hablen de cómo se sienten y que piensan de la huelga o que harían si la pudieran hacer. Es demasiada exposición para de ellas se responde.
– La compañera que trabaja en la radio “Conexión Latina”, nos informa que el 8 de Marzo se apoyará la huelga feminista y por delante invita a txts los colectivos y asociaciones a exponer sus puntos de vista en la radio y difundir la huelga. Esta radio la escuchan muchas empleadas del hogar internas y externas y se pueden hacer audios y emitirlos diciendo de propia voz como se sienten y cómo sería su participación en la huelga si fuera posible.
– De la asociación Sherezade que están muy vinculadas al mundo de la educación y trabajan en centros educativos, para dinamizar proponen crear tertulias.
– María de “A contracorriente” propone crear Comisión de comunicación del País Valenciano, Comisiones por temáticas, Comisiones por barrios con grupos de trabajo.
– En la Universidad hay actividades organizadas en Marzo con el tema de la igualdad.
– Se lanza la idea de cómo llegar a las feministas a nivel individual que no están en asociaciones.
– Estudiantes de Benimaclet proponen organizarse por barrios.
– Carmen de Mujeres en Acción propone organizarse en comisiones y buscar un lugar de reunión para trabajar. Echa de menos el acta de Zaragoza. Comisión de comunicación, acciones reducidas y concretas. Hacer panfletos explicativos e ir todos los domingos en la Plaza de la Virgen a las 11h con megafonía. Avisar a los medios de comunicación. Realizar acciones conjuntas además de las propias de cada comisión. Hay que decidir algo en concreto sin demorarse.
– Se plantea como se coordinan los pueblos: unificar comisiones. Conexión virtual-on line.
– La difusión aparte del # estatal, el # del territorio la lengua propia , que se vea el movimiento que hay.
– Preocupan las mujeres que no han hecho nunca huelga, se comenta también que las asociaciones vecinales hay resistencia y no se sabe con llegar a ellas.
– Rafaela de CEAP dice que  seguro si piden un lugar para hacer reunión en la asociación vecinal para hablar de la huelga se les facilitará. Desde CEAP se va a intentar que las asociaciones se impliquen en la huelga feminista. En las asociaciones hay conciencia social y mujeres con conciencia feminista.
– Encina propone concretar ya las comisiones.
– Concha comenta que a la manifestación hay que visibilizar y facilitar la participación de las personas con Diversidad funcional.
– Se plantea que antes de elegir a las personas para las comisiones estatales hay que esperar ya que faltan mujeres del resto del territorio que no han venido a la asamblea.
– Bárbara de Dones en compromís. Dice que es muy importante la comunicación y hay que dar mucha difusión de la huelga feminista en las redes, carteles… El objetivo, que la huelga se conozca y se hable de ella. El proceso es muy importante.
– La Comisión de comisiones informará a través de actas y debe cubrir a la gente que está lejos.
– La gestión de los barrios debe llegar a la comisión de comisiones.
– Se propone elegir a las personas que nos representan a nivel estatal.
– Hay quien aprecia conflictos de entendimiento. Le suena todo confuso.
– Como nos vamos a organizar es lo prioritario. Huelga para todas las mujeres.
– Las representantes en las comisiones estatales si tienen que pertenecer a colectivos o asociaciones.
– No van a haber más reuniones estatales. Si una comisión que va a valorar el proceso.
– Rafaela de CEAP señala que en todos los barrios hay asociación vecinal, con mujeres trabajando por la igualdad en las asociaciones y tienen infraestructura para poder llegar a más mujeres.
– Mireia de Benimaclet propone que la comisión en vez de estudiantil esté educativa, para incluir profesoras también. En los barrios crear subcomités que se autogestionen. Una vez formadas las comisiones cada una decidirá quién va a la estatal.
– En barrios y pueblos se les respeta la autonomía en acciones propias, respetando la dinámica de la asamblea.
– Convocatoria pública donde se reunirán las comisiones de trabajo, un día y lugar concreto.
– Las comisiones por temas y la comisión de comunicación transversal.
– Las comisiones deben convocar a mujeres amas de casa e inmigrantes.
– Mireia de Benimaclet propone buscar un lugar grande para volver a reunirnos…Aportar ideas de un espacio y enviar la convocatoria desde Casa de la Mujer, propuestas concretas de donde hacer el próximo encuentro hasta el miércoles.
– Para ser operativas todo el tema de #, logos etc… Encargada la comisión de comunicación.
– Que salga una persona para cada comisión, para las comisiones estatales contado con todo el País Valenciano.

 1. Próxima Encuentro. Sábado 27 de Enero 2018

Lugar se comunicará, enviar propuestas.
Orden del día:
10 h Formar las comisiones y reunirse cada una para avanzar en las propuestas
12h Asamblea Plenaria.

A las 20h finaliza la asamblea en Magisterio.

Si alguna se siente omitida o mal interpretada se comunica y se rectificará.

Sororidad!!!!!Que Viva la Lucha feminista!!!!!!!!

Puedes ver más pinchando aquí mismo

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

+ 27 = 31